Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΕΝ ΚΑΡΔΙΑΝ....

        Η   έλξη προς στο σκάκι και η αγάπη του εθελοντισμού !
     Το σκάκι παίζεται σε πολλές χώρες, είναι  πολύ διαδεδομένο και όποιος έχει ασχοληθεί προσωπικά δεν το εγκαταλείπει . Υπάρχουν άνθρωποι που η αγάπη τους για αυτό υπερτερεί σε σχέση μες κάθε άλλο υλικό αγαθό , ώστε να προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους σε αυτό που αγαπάνε κι έχουν επιλέξει μεταδίδοντας το πάθος τους απλόχερα και σε άλλους . Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν και με ένα τρόπο γλυκό και άμεσο το δείχνουν . Ένας από εκείνους τους λίγους είναι και ο κ.Κωνσταντίνος Ιωαννίδης .
     Αφιερώνει κάθε  Πέμπτη εθελοντικά στην εκμάθηση σκάκι με τμήματα αρχαρίων , προχωρημένων , που μπορεί να παρακολουθήσει το κάθε παιδί ...
   Που βρίσκεται....
  Ο σκακιστικός όμιλος Φερών από τον Οκτώβριο του 2006 όπου και επαναδραστηριοποιήθηκε ,στεγάζεται σε αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου της Δημοτικής ενότητας Φερών πλησίον του Αγίου Νικολάου .
     Η οργάνωση πώς ξεκίνησε ...
  Ήταν φθινόπωρο του 2005 , όταν ένα απόγευμα επιστρέφοντας σπίτι βρήκα  στο τραπέζι το έντυπο της Δ.Ε.Π.Α.Φ. (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Φερών ) που ενημέρωνε τα παιδιά για τα διάφορα τμήματα που θα λειτουργήσουν την τρέχουσα χρονιά από την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Α.Φ. Μέσα σε αυτά τα τμήματα ήταν και το Σκάκι . Αμέσως ήρθα σε επαφή με τον πρόεδρο για να συζητήσουμε για το τμήμα Σκακιού . Η απάντηση που πήρα τότε ότι εφόσον υπάρξει ένας σεβαστός αριθμός παιδιών και βρεθεί κατάλληλος προπονητής , θα υλοποιηθεί το τμήμα. Κατόπιν περαιτέρω συζητήσεως με τον πρόεδρο αποφασίσαμε να υλοποιηθεί το τμήμα ανεξάρτητα με τον αριθμό των παιδιών και να γίνονται δωρεάν. Άρχισε να περνά ο χρόνος να ωριμάζει η σκέψη ότι αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε σύλλογο. Κατόπιν στενής συνεργασίας με τον τότε πρόεδρο της Δ.Ε.Π.Α.Φ.,κ.Μπεμπελέτση Χρήστο ξεκινήσαμε τις ενέργειες για την δημιουργία του Σκακιστικού Ομίλου Φερών . Αφού τακτοποιήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και με την θετική έγκριση για την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ,τον Οκτώβριο του 2006 έως και σήμερα , ο σύλλογος έχει εκδώσει 58 δελτία ενηλίκων και ανηλίκων αθλητών , διατηρεί 3 τμήματα εκμάθησης σκακιού τα οποία παραμένουν δωρεάν , ενώ παράλληλα συμμετέχει στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία .
     Στόχοι....
  Η διάδοση του αθλήματος στης Φέρες και στο Νομό γενικότερα .
  Η ανάπτυξη καλών σχέσεων μέσω των μαθημάτων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής .
  Η  δημιουργία σε βάθους χρόνου , μιάς ισχυρής ομάδας η οποία θα τιμά της Φέρες στο Νομό αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα .
        Τι είναι τελικά το σκάκι .....
  Αν προσδιορίσουμε την ταυτότητα του σκακιού θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε σαν ένα παιχνίδι που προσφέρει διασκέδαση και έχει ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού . Σίγουρα όμως είναι ένα άθλημα , ένα άθλημα που προσφέρει πνευματικά και ψυχικά οφέλη στο παιδί ,δεν έρχεται σε αντίθεση με τον περαιτέρω στόχο του παιδιού που είναι η μόρφωση αλλά ίσα ίσα μπορεί και να το βοηθήσει .
           Πως ξεκίνησε η προσωπική ενασχόληση .....
  Μέχρι το χειμώνα του 2004 έπαιζα ελάχιστα , χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία και προσοχή . Εκείνο το χειμώνα στην Ορεστιάδα γινόταν ένας σπουδαίος αγώνας . Ένας πολύ καλός μου φίλος με κάλεσε να τον δω αγωνιζόμενο κι έτσι πήγα .Βλέποντας τον χώρο διεξαγωγής του αγώνα , μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι κάτι σημαντικό θα γινόταν .Μετά από λίγο ήρθε η ομάδα της Δράμας και είδα μια εγκάρδια υποδοχή από ανθρώπους να χαμογελούν και να συνομιλούν με καλή διάθεση και γενικά να υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα. Ξεκινώντας ο αγώνας είδα τους αθλητές να δίνουν τα χέρια να εύχονται καλή επιτυχία ο ένας στον άλλον και κατά την διάρκεια του αγώνα υπήρχε πλήρη ησυχία , τάξη , σεβασμός ανάμεσα στους αντιπάλους , όχι μόνο από τους ενήλικες αλλά και από τους ανήλικες αθλητές . Υπήρχε υποδειγματική στάση και ησυχία από τους θεατές και κατά την λήξη των αγώνων έδιναν και πάλι τα χέρια κι έκαναν ανάλυση της παρτίδας και χαμογελούσαν , ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων δίνοντας πραγματικά μια παράσταση ήθους και ευπρέπειας .Κατόπιν των παραπάνω , η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε ήταν πως οι αξίες ήθους ,ευπρέπειας και σεβασμού που υπηρετεί ,είναι κάτι ξεχωριστό και ότι από εδώ και πέρα  θα ασχοληθώ πολύ σοβαρά με αυτό το άθλημα.
     Εθελοντισμός και εθελοντική προσφορά ....
   Είναι το Α και το Ω για κάθε σύλλογο και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα . Όσον αφορά τον δικό μας σύλλογο είμαστε τυχεροί που στο Διοικητικό Συμβούλιο πέρα του σκληρού πυρήνα σκακιστών βρίσκονται και μέλη , μη σκακιστές οι οπίοι βλέπουν πιο ψύχραιμα και, σωστά , άνθρωποι που θεωρούν τιμή για της Φέρες να έχει Σκακιστικό Όμιλο ! Η μίξη αυτή έχει φέρει σαν αποτέλεσμα την εθελοντική προσφορά , με την λειτουργία των τριών δωρεάν τμημάτων ,τη διοργάνωση προκριματικών αγώνων σκακιού για το Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα και την συμμετοχή 200 παιδιών του Νομού Έβρου !!!          
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: