Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Bobby Fischer, the Great

Robert (Bobby) James Fischer
Τόπος Γέννησης:  Σικάγο, Η.Π.Α.
Ημερομηνία Γέννησης: 9 Μαρτίου 1943
Απεβίωσε  17 Ιανουαρίου 2008
Υπηκοότητα: Ισλανδική, Διαμονή: Ισλανδία
Τίτλος: Grandmaster-World Champion
1972-1975
Μέγιστη βαθμολογία: ELO 2785 (Ιούλιος 1972)
Ο Μπόμπυ Φίσερ Grandmaster στο σκάκι το 1972 έγινε ο μόνος γεννημένος στις Η.Π.Α. παίκτης–κάτοχος του επίσημου τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο ίδιο παιχνίδι
(World Chess Champion).
Το 1975 παραιτήθηκε επίσημα από αυτόν τον τίτλο όταν η FIDE, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία, αρνήθηκε να δεχτεί τους όρους του για την υπεράσπιση του τίτλου. Έχει τη φήμη του Καλύτερου Σκακιστή Όλων των Εποχών και είναι πολλοί αυτοί που το υποστηρίζουν.

Η νίκη του Φίσερ κατά του Σοβιετικού παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκυ (Boris Spassky) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι το 1972 όχι μόνο προκάλεσε αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για το σκάκι, αλλά εκλήφθηκε ως συμβολική νίκη της κεφαλαιοκρατικής (καπιταλιστικής) Δύσης. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σπάσκυ απεικονίστηκε ως το προϊόν ενός απρόσωπου, μηχανικού και καταπιεστικού συστήματος κρατικού ελέγχου, ενώ ο Φίσερ παρουσιάστηκε ως μια μοναχική μεγαλοφυΐα που είχε ξεπεράσει ηρωικά την κυριαρχία των Σοβιετικών
Ο Φίσερ ζει τώρα στην Ισλανδία, και έχει γίνει επίσης γνωστός για τον αντιαμερικανισμό, τον αντι-ιμπεριαλισμό και τον αντισημιτισμό του. Εντούτοις, οι εμπρηστικές δηλώσεις του, λίγα έχουν κάνει ώστε να μειώσουν την αναγνώριση των μοναδικών επιτευγμάτων του στη σκακιέρα, τόσο από επαγγελματίες σκακιστές όσο και από τον απλό κόσμο.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Ρόμπερτ Τζέημς Φίσερ γεννήθηκε στο νοσοκομείο Μάικλ Ριζ στο Σικάγο (Ιλινόις). Η μητέρα του, Ρετζίνα Γουέντερ (Regina Wender), ήταν πολιτογραφημένη αμερικανή πολίτης, Γερμανικής Εβραϊκής καταγωγής· γεννήθηκε στην Ελβετία, μεγάλωσε στο Σεντ Λούις (Μιζούρι) και αργότερα έγινε δασκάλα, νοσοκόμα και φυσιοθεραπεύτρια. Ως πατέρας του Fischer καταγράφηκε στο πιστοποιητικό γέννησης ο πρώτος σύζυγος της Γουέντερ, Χανς-Γκέρχαρντ Φίσερ (Hans Gerhardt Fischer), Γερμανός ιατρός βιολόγος. Ωστόσο, ένα άρθρο του 2002 από τους Peter Nicholas και Clea Benson του Philadelphia Inquirer αναφέρει ότι ο Paul Nemenyi, ένας Ούγγρος ιατρός εβραϊκής καταγωγής, μπορεί να ήταν ο βιολογικός πατέρας του Fischer. Ο Gerhardt και η Regina παντρεύτηκαν το 1933 στη Μόσχα (ΕΣΣΔ), στο Πρώτο Ιατρικό Ινστιτούτο της οποίας η Γουέντερ σπούδαζε Ιατρική. Χώρισαν το 1945, όταν ο Μπόμπυ ήταν δύο ετών, και ο ίδιος μεγάλωσε με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδελφή του, Τζόαν (Joan). Το 1948, η οικογένεια μετακόμισε στο Μόμπιλ της Αριζόνα, όπου η Regina δίδαξε σε ένα δημοτικό σχολείο. Το επόμενο έτος μετακόμισαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου η Regina εργάστηκε ως δασκάλα και νοσοκόμα δημοτικού σχολείου.
Το Μάιο του 1949, ο εξάχρονος Μπόμπυ έμαθε πώς να παίζει σκάκι από τις οδηγίες που βρήκε σε ένα σετ παιχνιδιού το οποίο η αδελφή του είχε αγοράσει σε ένα ψιλικατζίδικο κάτω από το διαμέρισμά τους στο Μπρούκλιν. Είδε το πρώτο του σκακιστικό βιβλίο ένα μήνα αργότερα. Για πάνω από ένα έτος έπαιζε σκάκι μόνος του. Στην ηλικία των 7 ετών, έγινε μέλος της Σκακιστικής Λέσχης του Μπρούκλιν και διδάχθηκε από τον Πρόεδρό της, Καρμάιν Νίγκρο (Carmine Nigro). Αργότερα έγινε μέλος της Λέσχης Σκάκι του Μανχάτταν. Όταν ήταν 13 ετών, η μητέρα του ζήτησε από τον  John W. Collins να γίνει ο δάσκαλός του στο σκάκι. Ο Collins είχε προπονήσει διάφορους κορυφαίους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών grandmasters Robert Byrne και William Lombardy. O Φίσερ πέρασε πολύ χρόνο στο σπίτι του Collins και κάποιοι έχουν περιγράψει τον Collins ως πατρική φιγούρα γι’ αυτόν. Ενώ η Σκακιστική Λέσχη του Hawthorne ήταν η ομάδα που ο Collins προπονούσε, επίσης αναμίχθηκε με τη Σκακιστική Λέσχη Log Cabin.
Παρακολούθησε το γυμνάσιο Erasmus Ηall μαζί με τη σήμερα διάσημη ηθοποιό και τραγουδίστρια Barbara Streisand, αν και αργότερα το παράτησε. Πολλοί δάσκαλοι τον θυμούνταν ως δύσκολο. Σύμφωνα με τα σχολικά αρχεία, είχε Δείκτη Νοημοσύνης 184 και απίστευτα καλή μνήμη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: