Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Το Ναπολεόντειο ΜΑΤ !

Bonaparte at his desk.Ένα από τα πιο συνηθισμένα τεχνάσματα στο σκάκι είναι το λεγόμενο «Ναπολεόντειο» ματ. Όπως λέει και το όνόμα του, το επινόησε ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, ο Γάλλος στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης, που αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας.

Εκτός από καλός στρατιωτικός, ο Ναπολέοντας είχε και τη φήμη ισχυρού σκακιστή, γιατί πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να εφαρμόσει στο σκάκι τους κανόνες του πολέμου όπως έκανε και με πραγματικούς στρατιώτες.

Ξεκινώντας από την αρχική θέση, ο Ναπολέων ετοίμαζε γρήγορη επίθεση εναντίον του αντίπαλου βασιλιά. Γι’ αυτό το σκοπό, έφερνε στο παιχνίδι αμέσως την ισχυρότερη δύναμή του, τη βασίλισσα.

1.ε4 ε5 2.ΒΘ5

Αυτή η κίνηση δημιουργεί μια ισχυρή απειλή, δηλαδή το πάρσιμο του πιονιού στο ε5. Ο παίκτης που αγωνίζεται με τα μαύρα φροντίζει να το καλύψει αμέσως.

2…Ιγ6 3.Αγ4

Ο Ναπολέων δημιουργεί μια νέα απειλή, πάνω στη διαγώνιο αυτή τη φορά, αντί για την οριζόντιο. Τα μαύρα τώρα πρέπει να παίξουν είτε 3…η6, ώστε να κλείσει η γραμμή της επίθεσης είτε να υποστηρίξουν το Σζ7 με 3…βζ6 ή 3…Βζ7.

3…Ιζ6

Καταστροφή! Αντί να προσέξει το αδύνατο σημείο του, ο παίκτης που αγωνίζεται με τα μαύρα νοιάζεται μόνο για τη δική του επίθεση και απειλεί την αντίπαλη βασίλισσα. Η τιμωρία είναι άμεση.

4.Βχζ7ματ

Ο θρίαμβος της δύναμης πάνω στην αδυναμία ολοκληρώθηκε. Ο μεγάλος στρατηλάτης νίκησε για άλλη μια φορά!

Ο Ναπολέων είχε κερδίσει αμέτρητες παρτίδες με αυτό το τέχνασμα και έγινε διάσημος γι’ αυτό. Σήμερα η ιδέα του έχει γίνει τόσο γνωστή, ώστε πολλοί το ονομάζουν «ματ των αρχαρίων» ή ακόμα και «ματ του βοσκού», δηλαδή το ξέρουν ακόμα και όσοι ζουν απομονωμένοι πάνω στα βουνά!
Στην πραγματικότητα, η στρατηγική του Ναπολέοντα δείχνει ότι δεν ήταν και τόσο καλός σκακιστής. Εδώ πέτυχε γιατί η αμυνόμενη πλευρά έπαιξε πολύ άσχημα και δεν πρόσεξε καθόλου τη βασική του απειλή. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Ναπολέων κέρδισε πολλές σημαντικές μάχες με γρήγορη και αποφασιστική επίθεση, αλλά υπέστη μερικές συντριπτικές ήττες όταν υποτίμησε τις δυνατότητες αντίστασης των αντιπάλων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: