Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Αιφνιδιασμός στο σκάκι !

Πολλοί άνθρωποι - σχετικοί ή όχι με το σκάκι θέλουν να παρουσιάσουν το πνευματικό άθλημα, σαν πολεμικό παιχνίδι γιατί, όπως υποστηρίζουν, περικλείει όλα τα στοιχεία του πολέμου, όπως, άμυνα, επίθεση, στρατηγική, τακτική, αιφνιδιασμό κ.ά.
Βέβαια, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική ιδιότητα και αξία του σκακιού, καθώς και την ειρηνική συνύπαρξη που έχει επιτευχθεί από χρόνια μέσω των Σκακιστικών Ολυμπιάδων, Βαλκανιάδων και άλλων μεγάλων διοργανώσεων. Αλλωστε το βασικό επιχείρημα που ανατρέπει αμέσως την άποψη ότι το σκάκι είναι πολεμικό παιχνίδι, είναι το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το σκάκι, όπως όλα τα αθλήματα, διέπεται από κανονισμούς, οι χώρες, οι ομάδες, οι αθλητές στα ατομικά τουρνουά, δίνουν τα χέρια πριν και μετά το παιχνίδι, δεν χτυπάνε πισώπλατα, ούτε χρησιμοποιούν «έξυπνα όπλα»...
Ας επανέλθουμε όμως στο αγωνιστικό μέρος και στο θέμα του αιφνιδιασμού ένα στοιχείο που έχει σκοπό να βγάλει τον αντίπαλο από τις προετοιμασμένες άμυνες που μπορεί να έχει επιλέξει, ή από θεωρητικές συνέχειες που γνωρίζει πάρα πολύ καλά.
Ανοίγματα όπως η «επίθεση Κέρες», το «Γιουγκοσλαβικό Γκαμπί», τα λευκά μπορούν να δημιουργήσουν αιφνιδιασμό και να ξαφνιάσουν τον αντίπαλό τους. Το δεύτερο άνοιγμα είναι εξίσου επικίνδυνο και αρκετά πολύπλοκο. Στηρίζεται κυρίως στους τακτικούς συνδυασμούς και για τα λευκά αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι, γιατί έτσι και ξεφύγει λίγο ο αντίπαλο την αρχικά δύσκολη φάση του αιφνιδιασμού, τότε είναι δυνατό να βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Στο διάγραμμα του κειμένου, η θέση είναι μετά την 13η κίνηση του λευκού ΙΧζ7! ΠΧΙ 14. ΑΧδ5 Βε8 15. ζ4 Αζ6 16. ζε5 Ιε5 17. Αδ4 Ρθ8 18. ΑΧΠ ΙΧΑ 19. ΠΧζ6 Βε4 20. ΒΧΙζ7 ΒΧΑ+ 21. Ρθ1 θ6 22. Βε8+ και 1-0. Τα λευκά με τη θυσία του Ιππου στο «ζ7» είχαν προβλέψει ότι θα ανοίξουν την κάθετη στήλη «ζ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: