Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μέθοδοι Ορισμού του Χρόνου Σκέψης στο Ηλεκτρονικό Σκακιστικό Χρονόμετρο DGT

Ο χρόνος αποτελεί σημαντικό τμήμα κάθε αθλήματος, ιδίως αθλημάτων όπως το σκάκι, το γκο, η ντάμα, το σόγκι και το σκράμπλ. Η διαφορά ανάμεσα στους αντιπάλους καθορίζεται όχι μόνο από το επίπεδο απόδοσης του καθενός, αλλά και από το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Η πίεση που δημιουργεί ο περιορισμένος χρόνος αποτελεί ένα από τα ελκυστικότερα στοιχεία των πνευματικών παιχνιδιών.

Το Ηλεκτρονικό Σκακιστικό Χρονόμετρο προσφέρει 12 διαφορετικές μεθόδους ορισμού του χρόνου σκέψης οποιουδήποτε παιχνιδιού μεταξύ δύο αντιπάλων. Μολονότι αρκετές μέθοδοι είναι δημοφιλείς και έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικά διαστήματα, άλλες είναι λιγότερο γνωστές και προέκυψαν ως αποτέλεσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Ορισμένες από αυτές, ιδίως η μέθοδος "Fischer", αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και επηρεάζει τον τρόπο εξέλιξης μιας παρτίδας. Η παραδοσιακή «γρήγορη» με 5 λεπτά για κάθε αντίπαλο είναι διαφορετική από τα 3 λεπτά που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο "Bronstein" ή "Fischer", όπου κάθε κίνηση προσθέτει 3 δευτερόλεπτα χρόνου σκέψης, παρόλο που ο συνολικός χρόνος σκέψης δεν είναι διαφορετικός για μια παρτίδα 40 κινήσεων.

Συνιστούμε σε κάθε παίκτη να πειραματιστεί με τις διάφορες μεθόδους που επιτρέπει το Ηλεκτρονικό Σκακιστικό Χρονόμετρο. Μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον διάσταση στο αγαπημένο σας άθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: