Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο Ρόμπερτ Τζέιμς "Μπόμπι" Φίσερ ! ! !

Ένα υπέροχο βιβλίο στα Ελληνικά

Ο Ρόμπερτ Τζέιμς "Μπόμπι" Φίσερ (Robert James "Bobby" Fischer, 9 Μαρτίου 1943 - 17 Ιανουαρίου 2008) ήταν ο 11ος παγκόσμιος πρωταθλητής, και ο μοναδικός αμερικανός που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIDE.

Το Μάιο του 1949, ο εξάχρονος Μπόμπυ έμαθε πώς να παίζει σκάκι από τις οδηγίες που βρήκε σε ένα σετ παιχνιδιού το οποίο η αδελφή του είχε αγοράσει σε ένα ψιλικατζίδικο κάτω από το διαμέρισμά τους στο Μπρούκλιν. Είδε το πρώτο του σκακιστικό βιβλίο ένα μήνα αργότερα. Για πάνω από ένα έτος έπαιζε σκάκι μόνος του. Στην ηλικία των 7 ετών, έγινε μέλος της Σκακιστικής Λέσχης του Μπρούκλιν. Αργότερα έγινε μέλος της Λέσχης Σκάκι του Μανχάτταν. Όταν ήταν 13 ετών, η μητέρα του ζήτησε από τον John W. Collins να γίνει ο προπονητής του. Ο Collins είχε προπονήσει διάφορους κορυφαίους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών grandmasters Robert Byrne και William Lombardy. O Φίσερ πέρασε πολύ χρόνο στο σπίτι του Collins και κάποιοι έχουν περιγράψει τον Collins ως πατρική φιγούρα γι’ αυτόν. Ενώ η Σκακιστική Λέσχη του Hawthorne ήταν η ομάδα που ο Collins προπονούσε, επίσης αναμίχθηκε με τη Σκακιστική Λέσχη Log Cabin.

Παρακολούθησε το γυμνάσιο Erasmus Ηall μαζί με τη σήμερα διάσημη ηθοποιό και τραγουδίστρια Barbara Streisand, αν και αργότερα το παράτησε. Πολλοί δάσκαλοι τον θυμούνταν ως δύσκολο. Σύμφωνα με τα σχολικά αρχεία, είχε Δείκτη Νοημοσύνης 184 και απίστευτα καλή μνήμη.

Ο πρώτος πραγματικός θρίαμβος του Φίσερ ήταν η νίκη του στο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων των Η.Π.Α. τον Ιούλιο του 1956.

Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής την 1 Σεπτεμβρίου 1972. Η νίκη του Φίσερ κατά του Σοβιετικού παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκυ (Boris Spassky) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1972, όχι μόνο προκάλεσε αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για το σκάκι, αλλά εκλήφθηκε ως συμβολική νίκη της κεφαλαιοκρατικής (καπιταλιστικής) Δύσης. Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σπάσκυ απεικονίστηκε ως το προϊόν ενός απρόσωπου, μηχανικού και καταπιεστικού συστήματος κρατικού ελέγχου, ενώ ο Φίσερ παρουσιάστηκε ως μια μοναχική μεγαλοφυΐα που είχε ξεπεράσει ηρωικά την κυριαρχία των Σοβιετικών.

Έχασε τον τίτλο στις 3 Απριλίου 1975, όταν αρνήθηκε να τον υπερασπιστεί απέναντι στον Σοβιετικό Ανατόλι Κάρποβ, επειδή η Παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία (FIDE) απέρριψε τις καινοτομίες που ζητούσε για τη διοργάνωση.

Ο Γκάρι Κασπάροβ έγραψε ότι από όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι, το χάσμα μεταξύ του Μπόμπυ Φίσερ και των συγχρόνων του ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία. Ήταν επίσης διάσημος για την εκκεντρικότητά του, την αντισυμβατική του συμπεριφορά και τις αντισημιτικές πολιτικές του απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: